Mijn blog voor inspiratie en informatie

Lees in mijn blog alles over trainingen op het gebied van transfers en kleden als zorgverlener, meer aandacht voor het gebruik van laptop’s in de zorg (bijvoorbeeld door het ECD) en mijn persoonlijke ervaringen.

Naar de blogs

Eerdere blogs:

Volg voor de nieuwe blogs de blauwe knop hierboven.


Over trainingen en meer…
04/03/2018
De Nieuwsbrief van maart is verzonden.

Klik hier en lees over trainingen op het gebied van transfers en kleden, meer aandacht voor het gebruik van laptop’s in de zorg (bijv. door het ECD) en over andere zaken.


Met zachte hand
16/02/2018
Tips om zorghandelingen voor beide partijen zo aangenaam mogelijk te maken.

Een leuk cadeautje voor uw zorgmedewerkers,
bijvoorbeeld ter gelegenheid van de Dag van de Zorg?


Informeer naar de scherpe prijzen bij afname van meer dan 10 exemplaren tegelijk!
Losse exemplaren zijn te bestellen via gigabookshop.com of bol.com

Inleiding
Onder grote tijds- en werkdruk worden elke morgen duizenden zorgvragers gewassen en aangekleed. De zorgverleners doen dat met heel veel toewijding en liefde. En toch wordt er nog heel veel getild, getrokken, gesjord en geduwd, waarbij zowel voor de medewerker als de cliënt soms onaangename en pijnlijke sensaties ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de zorgvrager onvoldoende kan meewerken of zelfs tegenwerkt, de kleding te strak is of adequate hulpmiddelen ontbreken.


Tijdens de opleidingen in de zorg wordt aandacht besteed aan het helpen bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) en er zijn trainingen voor het werken met transferhulpmiddelen en haptonomisch verplaatsen.


In dit boekje worden enkele aspecten belicht die soms in de opleiding en trainingen onvoldoende aan bod komen of die in de dagelijkse drukte te snel worden vergeten.
Een paar kleine tips kunnen helpen om ook van de dagelijks terugkerende zorg een mooi moment van samenzijn en samenwerken te maken tussen zorgvrager en zorgverlener.


Comfort en gemak bij kleden en transfers
24/01/2018


Ontwikkel je vaardigheden op het gebied van aan- en uitkleden en verplaatsen van de cliënt door slimme handvattingen, hulpmiddelen en tips.

In één dag, bestaande uit twee workshops (Zorg en Kleden en Cliëntvriendelijke transfers) komen allerlei dagelijkse handelingen uit de cliëntenzorg voorbij: het aan- en uitrekken van kleding, kleine en grote transfers in en rond het bed en de stoel.
Door het toepassen van handvattingen en hulpmiddelen kan duwen, trekken en sjorren worden voorkomen en wordt de samenwerking tussen cliënt en zorgverlener verbeterd. Het vergroot het comfort bij kleden en het gemak bij transfers.


Download de volgende pdf-bestanden voor meer informatie:


Informatie Trainingen Transfers en Zorg en Kleden
Cliëntvriendelijke transfers
Zorg en Kleden
Aanmeldingsformulier training Transfers en Zorg en KledenHet licht van de Kerstster
24/12/2017
Twee jaar geleden waren we met een hulphond die bij ons logeerde bij een Kerstdienst in Wassenaar. Daar ontmoetten we een jong echtpaar met twee dochtertjes, waarvan de jongste zwaar meervoudig gehandicapt is. Er waren mooie momenten tussen het meisje en de hond. De ouders, die er toch al over nadachten of een hond in hun gezin zou passen, wisten het nu zeker.


Na hun verhuizing en een zorgvuldige voorbereiding is hun gezin sinds Pasen 2017 uitgebreid met een geweldig leuke, vrolijke en lieve labradoodle.
Het was een heel leerzame en verrijkende ervaring om zowel bij de voorbereidingen en afwegingen als bij de opvoeding van de pup betrokken te mogen zijn. 


Vandaag waren we – nu zonder hond – opnieuw bij de Kerstdienst, dit jaar met het thema ‘Starlight’. 


De vader van het gezin preekte over de Ster van Bethlehem. De ster kondigde groot nieuws aan, wees en wijst nog steeds de weg en leidt ons ‘naar huis’.

Groot was mijn verrassing toen hij in dit kader twee persoonlijke ervaringen vertelde, waarvan één de ontmoeting van twee jaar geleden was en alles wat daarop volgde met als resultaat hun nieuwe huisgenoot.


Dit maakte mij stil en dankbaar en het deed mij plotseling terugdenken aan heel lang geleden. Akva, de leidster bij de padvindsters, koos bij mijn installatie de volgende spreuk:


‘Gelukkig de padvindster, die een zuiver en open leven leidt,
want zij zal licht brengen op donkere plaatsen.’


Tijdens de lange wandelingen die ik deze Kerstperiode met Amy zal maken heb ik voldoende stof tot nadenken!


Ik wens u allemaal fijne feestdagen en een fantastische start van 2018!


Het verhaal van 2015


Een bevoorrecht mens…
22/09/2017


Dit jaar mocht ik op uitnodiging van IPC (International Paralympic Committee) tweemaal een training verzorgen voor aspirant classifiers in de ‘para dance sport’, het rolstoeldansen. (Classifiers verdelen de atleten aan de hand van diagnoses en beperkingen in klassen, zodat er een eerlijke competitie ontstaat.)


In mei was er een geslaagde training in Polen, maar de training van half september in Hong Kong was onvergetelijk mooi! Samen met zes zeer gemotiveerde deelnemers uit Chinese Taipei (Taiwan), de Filipijnen en Hong Kong) hadden Owen Tsai (Taiwan, Head of Classification) en ik een aantal uiterst interactieve dagen.


Bij de evaluatie vertelden een revalidatie-arts en een fysiotherapeut van een revalidatiecentrum dat hun visie op mensen met een beperking en hun patiënten blijvend is veranderd! Ook anderen kwamen met zeer persoonlijke en hartverwarmende reacties.


Wie ben ik, dat ik daaraan mag meewerken? Een uiterst bevoorrecht mens, dankbaar voor waar mijn opvoeding, opleiding, ontwikkeling en ervaring mij – aan de vooravond van mijn 61e verjaardag – hebben gebracht.Voldoende bewegen
22/08/2017

Ook vandaag weer berichten in de pers over de noodzaak van voldoende beweging voor jong en oud!

En dan is het natuurlijk belangrijk dat je zelf ook het goede voorbeeld geeft!


Met een Deskbike trap je ongemerkt wat kilometertjes weg. Maar, afwisselen blijft noodzakelijk en soms is het gewoon beter om even geconcentreerd ‘ergens voor te gaan zitten’.


Voor werkgevers is het belangrijk om de mogelijkheden te bieden om zitten af te wisselen met staan, lopen en bewegen.


En voor medewerkers? Gewoon doen!!! Want wie veel beweegt voelt zich beter en heeft meer kans langer gezond te blijven!Voorbeeldfunctie

17/06/2017

Als Adviseur Arbeid & Gezondheid en bedrijfsfysiotherapeut is het niet alleen belangrijk om anderen te adviseren fit te blijven en duurzame inzetbaarheid te vergroten. Zelf moet je ook iets doen om fit te blijven en het goede voorbeeld te geven. Voor mij is de uitdaging om elk jaar mee te doen aan de Ladies Run Katwijk


Vandaag voor de zesde keer meegedaan en 5 km in 32.02 afgelegd. Voor een 60plusser toch lang niet slecht….


En nog een goed doel gesteund ook.


Namens Vegro in de jury
13/12/2014

Gisteren vond op het hoofdkantoor van de ANWB de feestelijke afsluiting plaats van de

NOVU innovatie challenge Oplossingen Gezocht (zie link)

Ik was uitgenodigd om namens de Vegro plaatsnemen in een vierkoppige jury die uit de drie genomineerden de oplossing mocht kiezen die het meeste kan bijdragen aan zelfredzaamheid van thuiszorgcliënten. Uit 100 inzendingen was eerst een selectie van 10 oplossingen gemaakt die het beste voldeden aan de vraagstelling. In oktober stelden we uit die tien de top 3 samen, de drie genomineerden voor de finale.


Gisteren mochten deze finalisten in een ‘pitch’ van 5 minuten hun idee presenteren. (Zonder prototype of beelden!) De juryleden stelden kritische vragen en ook de zaal mocht vragen stellen. Na het juryberaad werd de winnaar bekend gemaakt: het hulpmiddel voor toedienen van insuline. (Zie foto).

De twee andere ideeën waren ook uitstekend, heel nuttig, goed uitgedacht en mooi gepresenteerd, maar zullen niet direct leiden tot meer zelfredzaamheid. Ook waren zij marketingtechnisch minder aantrekkelijk.


En waarom nu bij de ANWB? De vraag van de Nederlandse Orde van Uitvinders was als volgt.


1. Maak fietsen nog veiliger (sponsor: Gazelle)


2. Verbeter de thuiszorg (sponsor: Vegro)


Fietsen en de ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond): dat is een logische combinatie. Over de relatie ANWB en thuiszorg vertelde de vertegenwoordiger van de ANWB dat zij één van de grootste verkopers van rollators zijn en dat zij mede zorgdragen voor mobiliteit: bijv. hun wegenwachtservice aan fietsers (thuiszorgmedewerkers!) , scootmobielen e.d.


Bij de Fietsinnovatie won het Bicycle Alert System (BAS). Meer informatie wordt na het weekend door de NOVU bekend gemaakt, maar die informatie blijft i.v.m. octrooiaanvragen beperkt!


Het was een interessante middag en het was een nieuwe en boeiende ervaring om jurylid te zijn.Volop aan de slag
18/01/2009

Was de afgelopen week al afwisselend, het wordt nog ‘erger’… Vandaag een dans(test)middag met de Amstelveense rolstoeldansers, met veel belangstelling en zichtbaar dansplezier. En de komende dagen: een tilspecialistenoverleg met productdemonstratie, overleg over de ontwikkeling van een spel over fysieke belasting, een coachingsgesprek, spreekuur, werkoverleg, twee rolstoel- en rollatordansdemonstraties en op zaterdag een grote rolstoeldanswedstrijd in Wijchen. Mails over al deze items vliegen in – en uit, lokaal, nationaal en internationaal!Terug uit Engeland
12/01/2009


Na een week lesgeven aan 12 cursisten in het Engelse Torquay is het weer tijd voor het gewone werk. De groep in Engeland, bestaande uit twee Spanjaarden, een Sloveense, een Australische en 8 Engelsen, werkte keihard in een geweldige atmosfeer. Als de wereld zou bestaan uit mensen met zo’n instelling, met zo’n bereidwilligheid om elkaar te ondersteunen en het beste uit een ander naar boven te halen, dan zou ons leven er heel wat mooier uit kunnen zien. Aan het einde van de week behaalden ze allemaal het ‘first level certificate’ van de opleiding tot instructeur rolstoeldansen. Zij kunnen weer dansplezier verspreiden en helpen aan de verdere ontwikkeling van het rolstoeldansen! En wij, Corrie en ik, hebben ook weer veel geleerd en zijn een mooie ervaring rijker!


En dan nu weer aan de slag: een trainingsdag voor verzorgenden, een spreekuur, een aantal workshops rollatordansen en een vergadering over een netwerk van bedrijfsfysiotherapeuten: afwisseling genoeg!


Een nieuw jaar…
31/12/2008


Er ligt weer een heel nieuw jaar voor ons, vol verrassingen in allelei soorten en maten. Behalve een veel trainingen en scholingen die al zijn vastgelegd, staan o.a. de volgende activiteiten op het programma:


• een cursus instructeur rolstoeldansen geven in Devon (Engeland), van 4 tot 11 januari 2009
• een lezing en drie workshops geven op een symposium met de naam ‘Zit je goed?’ (België, eind maart)
• mede organiseren van het grootste rolstoeldansevenement ter wereld: de 21-ste editie van de World Cup en Open Nederlandse Kampioenschappen Rolstoeldansen in Cuijk, Pasen 2009
• en nog even grotere en kleinere evenementen en activiteiten.


Ik wens alle lezers van dit weblog veel vertrouwen, wijsheid, inspiratie en succes toe voor 2009!Kerstwens
19/12/2008


Geniet van
alle kleine en grote bijzondere momenten
en verzamel energie
voor een nieuw jaar
vol verrassingen en uitdagingen!


Ondine
De donkere dagen
19/12/2008

Iedereen begint in kerststemming te komen: kerstpaketten, kerstlunches, kerstborrels… Bij één van de opdrachtgevers, waar veel aan de hand is door reorganisatie, bezuiniging en fusie (en niet eens door de gevolgen van de financiele crisis) is de stemming erg ‘dubbel’…


Maar het werk gaat gewoon door: telefonisch, met een afpraak en met een huisbezoek adviezen geven over houding, werkwijze, werktechniek en arbeidsomstandigheden. De signalen uit een nogal ‘opstandige’ cursusgroep neergelegd bij mensen in de organisatie die daar weer iets mee kunnen en alvast weer wat voorbereidingen getroffen voor volgend jaar. 


De zorg wordt er helaas, door alle reorganisaties en financiele beperkingen niet beter op, de verzorgenden klagen over de verzakelijking van hun beroep: productie is het ‘toverwoord’, maar tijd voor een praatje met een cliënt wordt steeds schaarser. Daartegenover stond de kerstborrel waar alle vrijwlligers van een onderdeel van diezelfde organisatie hun kerstpaketten konden afhalen: aan de enorme drukte en grote karren vol paketten was te zien dat er heel veel vrijwlligers zich inzetten om in dit verpleeghuis een steentje bij te dragen aan het welzijn van de bewoners! Dat is natuurlijk prachtig, maar… het zegt ook wel iets over de verschraling van de ‘betaalde’ zorg!


15/12/2008

In het afgelopen weekend keihard gewerkt met 18 superenthousiaste cursisten die graag assistent instructeur rolstoeldansen willen worden. Het was een intensief en inspirerend weekend. Op zaterdag was er bezoek van een medewerkster van een revalidatie-bedrijf uit België. Zij gaan een congres organiseren over ‘Zitten’. Rode draad is de titel van mijn boekje ‘Zit je goed?’ Ik ben uitgenodigd om een lezing en enkele workshops te geven. Deze week gaan we alle afspraken rondmaken. Spannend!
Morgen weer een groep zorgmedewerkers die gedurende een hele dag een training fysieke belasting krijgen. Tussendoor even snel naar een overleg met teammanagers over het jaarplan van de kenniskring fysieke belasting en bliksembezoekjes aan de verschillende kerstlunches en- borrels die er in die organisatie worden gegeven.
Woensdag op huisbezoek bij een thuiszorgcliënt om te kijken naar de werkwijze en belasting van een medewerker en vrijdag nog een werkplekbezoek met de bijbehorende rapportages.
Tussendoor alles van het weekend uitwerken en voorbereidingen treffen voor de administratieve en financiele jaarafsluiting. Oh ja, en natuurlijk ook wat kerstversiering neerzetten en ophangen…Afwisselende werkzaamheden
10/12/2008


Deze week wordt besteed aan diverse boeiende activiteiten:


– een training fysieke belasting voor verzorgenden en verplegenden uit de thuiszorg. Arbo-regels, eigen verantwoordelijkheid, de grens tussen ‘De klant is koning’ en ‘Uw huis is mijn werkplek’ komen aan bod en er wordt ijverig geoefend met tilliften, glijzeilen en andere hulpmidelen.
– een coachingsgesprek met een preventie-medewerker in een zorginstelling;
– het ontwikkelen van een arbo-spel voor leidsters in de Kinderopvang;


en nog vele andere grotere en kleine activiteiten op het gebied van netwerken, administratie, bijhouden nieuwe ontwikkelingen e.d. Genoeg om een hele week te vullen!


Laatste weken
07/12/2008


De laatste weken waren heel druk en afwisselend. Afgelopen week gaf ik gastlessen op het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam, een heel bijzondere en leuke ervaring. De rest van de week was gevuld met werkplekbezoeken, spreekuurafspraken en een les aan tilinstructeurs.
Komend weekend ontmoet ik iemand die in België een congres over Zitten wil organiseren en mij als gastspreker wil uitnodigen. Spannend!


Welkom!
06/12/2008


Vandaag ook toegetreden tot de wereld van de bloggers om vooral de zakelijke site wat actiever te maken!


Up-to-date blijven?

Wilt u mijn blog volgen en op de hoogte blijven van het laatste
nieuws? Schrijft u zich dan in met uw
e-mailadres en ontvang regelmatige updates.

Inschrijven